Het voorjaar is nog niet zo denderend als vorig jaar, maar ongetwijfeld zullen die dagen wel weer komen dat het 25 graden of meer is en we weer heerlijk aan het water kunnen vertoeven. Zeker in een waterrijk land als Nederland zijn hier mogelijkheden genoeg in. Als je dit met je kinderen gaat doen dan zijn er uiteraard wel wat veiligheidsmaatregelen te nemen. Een zwemvest voor je kind is hierin het belangrijkste aspect. Uiteraard zijn er daarbij een aantal zaken waar je op moet letten als je een zwemvest voor je kind gaat aanschaffen. In dit blog vertellen we je alle ins en outs die je moet weten om tot een weloverwogen aankoop te komen.

Waar let je op bij de aanschaf?

Een zwemvest is als het om kinderen gaat over het algemeen een verkeerd gebruikte term. Het belangrijkste doel is namelijk in de meeste gevallen de veiligheid van je kind als deze nog geen zwemdiploma heeft. Overigens is het zo dat een zwemvest ook verstandig is als je kind wel een zwemdiploma heeft, maar bijvoorbeeld nog niet zo lang. Als het alleen voor veiligheid is dan is de juiste benaming eigenlijk een zogenaamd reddingsvest. Deze ziet er ook anders uit. Een reddingsvest heeft zo goed als al het drijfvermogen aan de voorkant zitten en daarnaast zit er een hele grote kraag op. De reden dat deze zo gemaakt is, is om ervoor te zorgen dat je op je rug komt te drijven en je hoofd goed boven water blijft. Bij kinderen zie je ook dat er aan de onderkant twee banden zitten waar je in kunt stappen en dus in de liezen zitten. Als je kind te water raakt kan daardoor het reddingsvest nooit uitschieten. Dat kan niet heel snel gebeuren maar als de armen omhoog zijn en je komt van een redelijke hoogte in het water dan kan dat gebeuren. het reddingsvest wil dan blijven drijven terwijl het lichaam nog verder naar beneden wil.

Een zwemvest voor je kind in de watersport

Als je kind bijvoorbeeld actief wil gaan windsurfen of zeilen dan heeft het ook een zwemvest nodig. Dan heb je alleen wat andere eisen dan dat het reddingsvest te bieden heeft. Hierin kun je namelijk wat minder comfortabel bewegen en dat is eigenlijk wel nodig bij zeilen en windsurfen. Voor deze watersporten zijn daarom speciale zwemvesten ontwikkeld. Het drijfvermogen is hier wat meer verdeeld over het hele zwemvest en de eerder genoemde grote kraag zit er niet op.