Graafmachines wordt op veel verschillende doeleinden gebruikt. Over het algemeen kan je verschillende graafmachines opdelen in drie klassen. De eerste zijn de mini-graafmachines. Deze kan je gebruiken voor wat lichtere werkzaamheden. Voordeel van kleinere machines is dat ze compact zijn en daardoor zelfs door een deur kunnen, zonder dat je hele kozijn daarbij vernield wordt. De mini-graver kan ook goed gebruikt worden bij tuinwerkzaamheden. Daarna komen de midi-graafmachines voor middelgroot werk. Deze modellen kan je terug vinden in de bouw. Ze kunnen goed werk verrichten maar zijn ook nog goed te verplaatsen. Heb je echt zwaar werk te verrichten, ga dan voor een zware graafmachine. Het probleem van deze zware graafmachines is dat ze moeilijk te verplaatsen zijn. Daarom zal je deze vooral tegenkomen bij grote projecten waar het om enorme hoeveelheden gaat die weg gegraven moeten worden. Een graafmachine is vaak een grote investering. Kijk daarom ook naar de mogelijkheid om een te huren of te leasen. Wil je wel een graafmachine kopen, vergeet dan niet te kijken naar tweedehandsmodellen.

Veiligheid

Wil je een graafmachine gebruiken, zijn er wel een aantal punten waar je op moet letten. Zorg ten eerste dat je een machine hebt gekocht die aan de veiligheidseisen voldoet. Er zijn een aantal eisen vast gelegd, onder andere op gebied van veiligheid en gezondheid, waar een product aan moet voldoen. Deze staan in de Machinerichtlijn, dat is een onderdeel van de warenwet. Voldoet de graafmachine hieraan, dan mag hij een CE-markering op de machine aanbrengen. Heeft een machine dit niet, mag hij niet op de Nederlandse en zelfs niet op de Europese markt verkocht worden. Check dus of de graafmachine die je wil aanschaffen deze markering heeft. Heb je hem eenmaal gekocht is het belangrijk dat jezelf of je werknemers er ook goed mee omgaan. De graafmachine wordt geleverd met een handleiding. Zorg ervoor dat degene die de machine gaat gebruiken op de hoogte is van de informatie in deze handleiding. Alleen door het juiste gebruik verminder je de kans op ongelukken.

Graafmelding

Weet je hoe je de machine veilig kan gebruiken, wil je natuurlijk zo snel mogelijk aan de slag gaan. Let er wel op dat je eerst een graafmelding moet doen, voor je ook daadwerkelijk mag gaan graven. Hiervoor moet je een Klic-melding doen. Daarbij geef je de coördinaten door van het stuk grond waar je wil graven. Zo voorkom je schade aan kabels en leidingen die onder de grond liggen.