Altijd al afgevraagd wat een assessment is, of krijg je daar met je studie of werk mee te maken? Heel eenvoudig gezegd is een assessment een psychologisch onderzoek. Door middel van tests, vragenlijsten en interviews komen scholen of bedrijven erachter of je wel geschikt bent voor de functie of studie. Er zijn verschillende vormen van assessments waar je in dit artikel meer te weten overkomt.

Onderwijs assessment, special gericht op het onderwijs

Voor functies in het onderwijs heb je een speciaal type assessment, namelijk het onderwijs assessment. Dit richt zich voornamelijk op competenties en capaciteiten die van belang zijn in het onderwijs. Voor verschillende niveaus in het onderwijs zijn dit soort assessments mogelijk, zoals bijvoorbeeld voor leraar primair onderwijs. Onder onderwijs assessments vallen assessments zoals selectie, ontwikkel en loopbaan assessments. Overigens zijn deze assessments ook te vinden binnen bedrijven.

Selectie assessment

De meest voorkomende assessment is de selectie assessment. Dit komt voor tijdens een sollicitatie. Aan het einde van de sollicitatieprocedure volgt er een assessment test waarbij het bedrijf achterhaalt of de persoon de functie wel aan kan. Er worden harde functie eisen getest, zoals intelligentieniveau en zachte functie eisen, zoals persoonlijkheid en communicatieve vaardigheden. Zo'n selectie assessment bepaalt dus of iemand wordt toegelaten tot de studie of bedrijf.

Ontwikkel assessment

Dit assessment, ook wel development center genoemd, vindt plaats bij een persoon die meestal al in het bedrijf werkzaam is. De doelstelling van een ontwikkel assessment is dan ook breder dan bij een selectie assessment. Er komt na het afnemen van het dit assessment nooit de conclusie of je wel of niet geschikt bent voor de functie. Het gaat er bij deze om hoe en op welke wijze je jezelf kan door ontwikkelen binnen het bedrijf of studie. Meestal krijg je een advies hoe dat te doen.

Loopbaan assessment

Bij een loopbaan assessment is er meestal sprake van een wens om van functie te veranderen. De vraag bij deze is welke verandering het meest voor de hand ligt lettend op de competenties, drijfveren en persoonlijkheid van de persoon. Je kan bij zo'n loopbaan assessment dus zien welke beroepen en organisatie bij je passen. Deze loopbaan assessment verschilt niet heel veel dan de andere assessments. Wat je er sowieso krijgt, is een vragenlijst met een loopbaan specifieke karakter. De psycholoog die de test afneemt werkt niet toe naar een geschikt of ongeschikte conclusie, maar vooral naar interesses en competenties. Het assessment zorgt er vooral voor dat jij richting krijgt welke loopbaanrichting het beste is voor jou als persoon.