Ben jij toe aan een bril maar weet je niet goed waar je moet beginnen bij het kiezen van de juiste bril? Dan lees je hier meer informatie om jouw keuze makkelijker te maken. Veel mensen dragen een bril, maar niet iedereen draagt de juiste bril. Het is natuurlijk het belangrijkst dat de bril de juiste sterkte heeft en jouw helpt om beter te zien. Omdat een bril toch de hele dag op je hoofd staat is het natuurlijk ook mooi meegenomen als deze goed bij je gezicht past. Een bril is een kostbaar product, dus je wilt achteraf geen spijt hebben van je keuze. Verdiep je daarom goed in verschillende soorten brillen en -nog belangrijker- probeer verschillende modellen uit.

 

Wanneer heb je een bril nodig?

Het antwoord op de vraag wanneer je een bril nodig hebt is in theorie heel simpel, namelijk wanneer je zicht achteruit is gegaan en je zonder hulp niet meer goed ziet. Toch blijkt dit in praktijk niet zo zwart-wit. Wanneer je zicht verslechterd gebeurt dit geleidelijk. Het kan dus goed zijn dat je dit helemaal niet direct opmerkt. Als je nu opmerkt dat je waziger ziet, moeite hebt met lezen of regelmatig onverklaarbare hoofdpijn hebt, dan is de kans groot dat je een bril nodig hebt. Hoofdpijn kan ontstaan door het knijpen met je ogen en komt doordat je ogen extra inspanning moeten vereisen om goed te zien.

 

Soorten glazen

De twee belangrijkste soorten brillen zijn enkelvoudige brillen en varifocusbrillen. Met een enkelvoudige bril kun je dichtbij of juist veraf scherper zien, niet allebei. Je gebruikt een enkelvoudige bril bijvoorbeeld als leesbril of wanneer je handwerk gaat verrichten. Een enkelvoudige bril waarmee je veraf scherper kunt zien is juist weer handig bij bijvoorbeeld autorijden. Bij een varifocusbril kun je schakelen tussen dichtbij en veraf kijken. Door het onderste deel kun je dichtbij kijken, door het bovenste deel veraf. Super handig dus wanneer je voor zowel dichtbij als veraf wel wat hulp kunt gebruiken qua zicht.

 

Diverse monturen

Er zijn van brillen onwijs veel verschillende soorten, maten en kleuren. Van dure brillen tot goedkope brillen, van ronde bril tot piloten bril en van titanium bril tot kunststof bril. Het is dus helemaal niet gek als jij even door de bomen het bos niet meer ziet. De grote tip is om verschillende soorten brillen te proberen in de brillenzaak. Laat je adviseren door de specialisten in de zaak die vaak veel beter kunnen oordelen of de bril jou staat of niet. Hierbij wordt onder andere gekeken naar de grootte van je gezicht, je gezichtsvorm, haarkleur, oogkleur en huidskleur.