Er zijn meerdere redenen waarom je huidige huis niet goed genoeg meer is. De huur wordt te duur, je wilt groter of kleiner gaan wonen, je begint een gezin, je gaat in een andere stad werken, en noem het maar op. Voor al deze redenen, zijn er meerdere oplossingen. 

Verbouwen

Wanneer je een koopwoning hebt, kun je hier zelf gewoon aan klussen. Dit geldt natuurlijk niet voor een woning in een flatgebouw, maar wel voor vrijstaande woningen. Wil je groter gaan wonen, dan sloop je een muur eruit, en bouwt een stuk aan. Of misschien wil je van die twee kleine kamertjes wel een grote kamer maken nu beide kinderen het huis uit zijn. Ook daar kan een muurtje verwijderen dan de oplossing zijn. Bespreek wel altijd met mensen die verstand hebben van bouwplannen, of het mogelijk is om bijvoorbeeld een muur eruit te halen. Voordat je gaat verbouwen, moet je wel weten of het realistisch is. Je moet namelijk wel weten waar de steunpunten in je huis zitten, en dus ook waar de zwakke plekken zitten. Je wilt natuurlijk niet dat het huis ineens instort omdat die ene muur eruit gehaald is, terwijl dat eigenlijk niet kon. Iets anders wat handig is bij het verbouwen van een woning, is een bouwafval container huren. Bij het verbouwen van een huis, zeker als je dingen gaat slopen, komt er veel afval vrij. En dit is vaak geen materiaal wat je even in de vuilniszak gooit, maar bouwafval. Een container hiervoor huren, is dan ook zeker verstandig. 

Verhuizen

Wanneer je geen zin hebt in het gedoe van een verbouwing, of verbouwen misschien niet eens mogelijk is, dan blijft vaak alleen verhuizen over. De huizenmarkt is een fluctuerend orgaan. Tijdens de crisis, gingen de prijzen enorm omlaag, terwijl de prijzen momenteel enorm omhoog schieten. Zo wordt er in Rotterdam bijvoorbeeld, vaak al 10 procent boven de vraagprijs geboden op een huis. Huizen zijn vaak binnen een week verkocht, en soms komen ze al niet eens meer op websites zoals funda te staan. Je moet vaak veel huizen bezichtigen, en zelfs dan moet je met een goede prijs komen. Zonder een makelaar, is het haast onmogelijk om snel een huis te krijgen. Vergis je dus niet, verhuizen kan soms net zo’n lang proces zijn als een verbouwing. En ook als je verhuist, is het mogelijk dat je nog moet verbouwen. Je hebt namelijk verschillende soorten huizen. Sommige huizen zijn turn-key, wat inhoudt dat je er zo in kunt gaan wonen. Deze huizen zijn vaak opgekocht door ondernemers die het huis opknappen, en dan voor een duurdere prijs verkopen. Dan zijn er huizen die er prima uitzien, maar misschien wil jij net een andere keuken, en zul je dus toch nog dingen moeten veranderen. Andere huizen zijn simpelweg in een slechte staat. Veel van dit soort huizen zullen op gekocht worden vanwege de lage prijs, om vervolgens of compleet gerenoveerd te worden, of gesloopt te worden om vervolgens een compleet nieuw huis te bouwen. 

Nieuwbouw

Als laatste kun je natuurlijk zelf een heel nieuw huis laten bouwen. Hier gaat natuurlijk wel een hoop tijd en energie in zitten, en zit een ander kostenplaatje aan verbonden. Je zult zelf over de complete inrichting van de woning na moeten denken, en veel moet van tevoren goed gekeurd worden voordat de bouw überhaupt kan beginnen. Dan zijn er nog bestemmingsplannen van de gemeente waar rekening mee gehouden moet worden… Al met al, ook een ingewikkeld proces.