Ga jij starten als ondernemer of ben je van plan om binnenkort een grote investering te doen? Dan kan het zijn dat je een financiering nodig hebt. Wat is een financiering precies en hoe kun je een financiering aanvragen? In dit blog lees je er meer over.

Financiering

Een financiering is het voorzien/lening van een benodigd geldbedrag, bijvoorbeeld voor een ondernemer die dat nodig heeft om een investering te maken voor zijn of haar bedrijf. Ook kan het nodig zijn voor persoonlijke investeringen, zoals bijvoorbeeld bij financieren motor of financiering zonnepanelen. Financieringen kun je op allerlei verschillende manieren aanvragen. Daarover lees je hieronder meer.

De bank

Ten eerste kun je bij de bank een financiering aanvragen. Als je dit van plan bent is het heel belangrijk dat je een goed en duidelijk ondernemingsplan maakt. Waarvoor heb je het geld nodig? Hoe ga je het geld terugverdienen? Wat zijn jouw concurrenten, kansen en mogelijke klanten? Het is van essentieel belang dat je dit plan heel goed voorbereid, want anders zal geen enkele bank akkoord gaan met de financiering.

Crowdfunding

Bij een crowdfunding investeren de mensen die in jou geloven in jouw plan. Dit wordt bijvoorbeeld heel veel gedaan door beginnende artiesten. Wanneer ze een studioalbum willen maken, vragen ze de mensen die hun muziek vet vinden om geld in te leggen, zodat zij de studio in kunnen om een album te maken. Vaak staat daar dan tegenover dat de mensen die geld inleggen een gratis downloadlink krijgen van het album of het als eerste mogen horen.

Subsidies

Een andere veelgebruikte financiering is het aanvragen van een subsidie. Dit is vooral handig voor startende ondernemers die graag willen groeien. De overheid biedt dan de mogelijkheid om het bedrijf van de grond te laten komen. Ook hierbij is het heel belangrijk dat de ondernemer (of de desbetreffende persoon die de aanvraag doet) een heel gedetailleerd plan maakt. Vraag je af: hoe ga je het geld weer terugverdienen, zodat de overheid er uiteindelijk weer iets aan heeft? Maak ook een begroting: waar heb je het geld voor nodig? Wat ga je waar aan uitgeven?

Informele investeerders

Als je de bovenste opties niet ziet zitten, kun je er ook voor kiezen om een informele investeerder te zoeken. Dit zijn particuliere investeerders die in jonge, groeiende bedrijven willen investeren. Soms zijn deze mensen ook bereid om de ondernemers te adviseren. Wil je liever geen vreemde investeerder? Dan kun je natuurlijk ook nog kiezen voor een familielid of vriend als investeerder.