We maken het gelukkig niet dagelijks mee maar soms kan het toch gebeuren, een ongeluk of ongeval. Een ongeluk of een ongeval is een ongunstige loop van omstandigheden. Er gebeurt iets waardoor een persoon schade of letsel op loopt. Dit kan gebeuren doordat twee auto’s tegen elkaar opbotsen, doordat een scooter veelste hard rijd en een andere weggebruiker niet ziet of omdat een fietser zonder licht rij en deze niet wordt opgemerkt door een automobilist. Een ongeval of ongeluk kan door van alles gebeuren maar er wordt wel altijd letselschade opgelopen. En wat kan je nu het beste doen als je letselschade hebt opgelopen? Dat vertellen we je graag in dit blog.
Wat is letstelschade
Letselschade loopt een persoon of in dit geval slachtoffer op bij een ongeval. Als iemand gewond raakt aan het lichaam spreekt men van letsel. Dit kan zijn een gebroken been, een gebroken arm, kneuzingen, bloedingen, etc. Het lichaam heeft in letsel op gelopen en de schade die iemand hiervan ervaart is letselschade. De eerste grote vraag die altijd gesteld wordt bij letselschade is of jij verantwoordelijk bent of iemand anders. Als iemand tegen jouw aanbotst is de andere persoon verantwoordelijk voor het ontstaan van het letsel. In het verkeer is er echter wel een uitzondering. Fietsers kunnen zichzelf volgens de wet niet beschermen tegen motorvoertuigen en zijn daarom nooit aansprakelijk. Ook niet als het eigen toch hun schuld was. Daarnaast is de tweede grote vraag of er materiële schade is opgelopen of immateriële schade. Is een belangrijk punt voor de verzekering. Materiële schade is schade op geld gebaseerd. Hierbij gaat het om medische kosten, kapotte spullen of ongewerkte uren. Immateriële schade gaat over de vergoeding van pijn en verdriet wat iemand heeft opgelopen. Dit wordt ook wel het smartengeld genoemd.
Wie schakel je in bij letselschade
Als het duidelijk is wie verantwoordelijk is in de zaak en deze persoon neemt de verantwoordelijkheid ook op zich dan zijn vaak alleen de partijen erbij betrokken en de verzekering. Soms is het echter alleen niet helemaal duidelijk wie de verantwoordelijke is of wil deze persoon de verantwoordelijke niet op zich dragen. Dan kan het wijs zijn om een letselschade advocaat in de arm te nemen. Een letselschade advocaat kent jouw rechten en kan je helpen en ondersteunen bij het vaak lange en moeizame proces. Een letselschade advocaat is specifiek getraind op letselschade en weet daardoor precies hou de schade alsnog verhaalt kan worden op de verantwoordelijke.