Het wordt weer bijna zomer (als je voelt hoe warm het de laatste tijd is lijkt het dat al te zijn, het is en blijft Nederland) en dat betekent dat de tuin ook weer klaargestoomd moet worden! Er zijn ontzettend veel manieren om dit te doen. Je kan allerlei leuke bloemen en planten halen, er zijn schilderijen voor buiten. Je belt Eigen Huis en Tuin (als je toevallig ook ontevreden bent over je huis), je gaat naar nobelhout.nl voor sierhout, noem maar op. Maar, als je dit hoort en denkt, wauw, dat gaat veel geld kosten, geld dat ik eigenlijk niet heb, wees gerust! Je kan ook heel makkelijk je tuintje weer klaar voor de zomer maken zonder een groot budget. Lees vooral verder!

Tuinieren ‘on a budget’

Zoals ik al zei, niet iedereen hoeft naar of nobelhout.nl om enorme hoeveelheden sierhout uit te zoeken (is wel heel gaaf). Met deze simpele tips maak je jouw tuin weer een plek waar je graag komt!

  1. Maak een plan! Natuurlijk is het allereerst belangrijk dat je goed in je hoofd hebt waar je met je tuin heen wilt. Teken het allemaal uit, gebruik kleurencodes, heb er lol mee. Als je lol hebt in het plannen van je tuin, gaat dit ook zichtbaar zijn in het eindproduct.
  2. Vraag vrienden en familie! Je kan natuurlijk allerlei mensen inhuren om je tuin te vernieuwen, maar voor simpele klusjes zijn er ook echt wel vrienden en familieleden die, voor een glas koude ijsthee, een handje willen helpen.
  3. Koop je plantjes slim! Bollen en zaadjes zijn sowieso goedkoper dan volgroeide planten, en al helemaal in bepaalde seizoenen. Shop dus slim voor je planten en bloemen en laat ze groeien, in plaats van al een volgroeide plant te kopen. Het fijne hieraan is ook dat de planten nestelen in je tuin en dus elk jaar weer terugkomen. Dit bespaart dus veel geld op de lange termijn.
  4. Recycle wat je al hebt! Je hebt vast wel ergens een oud kastje, een deur die je eruit wilt, een oude piano, iets van meubilair dat je eigenlijk niet meer wilt. In plaats van het aan de straat te zetten, kan je het ook schilderen en als tuinaccessoire gebruiken. Een piano is in een tweede leven een prachtige bloembak!
  5. Gebruik laagjes! Dit is vooral belangrijk als je veel plantjes wilt, maar niet zo heel veel ruimte in je tuin hebt. Trappetjes (eventueel oud meubilair!), tafeltjes, hangende plantjes, zo bespaar je ruimte en kun je toch veel plantjes en bloemetjes gebruiken om je tuin op te fleuren.

Er zijn dus heel veel maniertjes om je tuintje toch mooi en fijn te krijgen, zonder meteen naar nobelhout.nl te gaan. Maak een plan, doe wat je leuk vindt en heb lol ermee! Ga lekker tuinieren!