Je hebt er al een tijdje over na zitten denken en je hebt voor jezelf de knoop doorgehakt: je wilt je eerste huis gaan kopen. Dat is natuurlijk enorm spannend! Je krijgt te maken met zaken die nieuw voor je zijn, zoals het afsluiten van een hypotheek, verbouwingskosten en noem het maar op. In het begin komt er veel op je af. Gelukkig staat het internet vol met tips waar je op moet letten als je een huis koopt en wat er op je pad komt. Ook in dit blog deel ik een aantal handige tips en weetjes.

Is nu de juiste tijd voor mij?

De allereerste stap is om echt goed bij jezelf na te gaan of het kopen van een huis wel echt bij jou past, en of het nu de juiste tijd voor zo'n grote beslissing is. Je kunt bijvoorbeeld wel al weten dat je een huis wilt kopen, maar nog niet helemaal zeker zijn waar je precies wilt wonen. Wil je in de grote stad gaan wonen of net erbuiten? Nieuwbouw of een bestaande woning? Dit moet je natuurlijk eerst voor jezelf op een rijtje krijgen. Misschien ligt er op dit moment wel een nieuwe baan in het verschiet voor je in een andere stad of regio. Dit zijn allemaal factoren die je mee moet nemen in je beslissing.

Geld en hypotheekzaken

Je weet waar je wilt gaan wonen, Super! Dan is het nu goed om te kijken naar het kostenplaatje. Wat is je budget? Hoeveel eigen geld kun je inleggen en hoeveel kun je lenen? Heb je een studieschuld? Ga je voor een hypotheekrente 20 jaar vast? Om dit voor jezelf goed in kaart te brengen zou je een hypotheekadviseur in de arm kunnen nemen, maar je kunt ook zelf een hoop uitzoeken en je online laten informeren. Een goede website die je kan helpen bij het vinden van een aantrekkelijke hypotheek is bijvoorbeeld Hypotheekrente.nl, zij bieden een eerlijk overzicht van de huidige hypotheekrentes.

Bezichtigen en bieden

Dan komt nu het spannendste deel van het avontuur: de bezichtigingen en het onderhandelen. Soms kan het lang duren voordat je eindelijk je droomhuis gevonden hebt. Dit is ook iets waar je niet te gehaast over wilt doen als je de tijd hebt. Zorg dat je een goed aantal woningen hebt bezocht om een duidelijk beeld te krijgen van je wensen en het aanbod. Als je je droomhuis hebt gevonden, dan is het tijd om te onderhandelen en een bod uit te brengen. De laatste jaren is de concurrentie op de huizenmarkt flink gestegen, dus ga ervan uit dat je eerste bod niet direct geaccepteerd zal worden. Er zijn mensen die ver boven de vraagprijs bieden als ze een woning echt willen. Houd hier dus rekening mee.

Verhuisfeestje!

Heb je je droomhuis aan de haak geslagen? Dan is het tijd voor het leukste gedeelte: de verhuizing! Er is niets leukers dan je eigen woning verbouwen en inrichten. En zoals The Beatles zeiden: "I get by with a little help from my friends…"  Dus, bel je vrienden en familie op en maak er een verhuisfeestje van! Hoe meer handen om je te helpen, hoe sneller jullie met z'n allen de champagnefles kunnen knallen tijdens de housewarming.