We dromen er allemaal wel eens van: het hele huis leeg maken en dan helemaal verbouwen. Nieuwe vloer, nieuwe muren, nieuw behang en nieuwe kleuren verf. Nieuwe meubels, nieuwe decoraties, alles nieuw! De kleinste verandering kan al een enorm verschil maken, en dan voel jij je zelf ook zo weer als nieuw. Heerlijk is dat! Heb jij eindelijk het budget bij elkaar gesprokkeld voor een grote verbouwing? Maar ben je nu het eindelijk na al die jaren zover is eigenlijk enorm bang beginnersfouten te maken waar je je aan zal blijven irriteren elke keer als je naar je muur of vloer kijkt? Lees hier de beste tips om zulke gevallen te voorkomen!

Bespaar niet op klussen

Natuurlijk is een verbouwing een enorme klap met geld, en wel je waar dat mogelijk is natuurlijk lekker besparen, en geen geld uitgeven waar dat niet nodig is. Maar het moge gezegd worden: je kunt beter niet teveel besparen op klussen. Slechte verf gaat blakeren, vormt geen mooi geheel als de lagen niet gelijk zijn. Een goedkope – en dus hoogstwaarschijnlijk vrij slechte – schroevendraaier zal vervormd raken door een verkeerde schroef, en noem het allemaal maar op. Een goede boormachine en een standaard gereedschapskist van goede kwaliteit is het belangrijkste begin van een goede verbouwing.  En datzelfde geldt voor de verf en het behang wat je koopt. Je wil er nog wel even mee doen, dus dan moet het ook lang mee gaan!

Maak slim gebruik van materialen

Waar je wel op kunt besparen is het kiezen van de juiste materialen voor de juiste gevallen. Omdat je soms niet weet welk materiaal je ergens het beste voor kunt kiezen neem je dan al snel iets wat makkelijker lijkt, maar wat op de lange termijn of veel duurder uitkomt, of niet zo lang meegaat als je misschien had gehoopt. Gipsplaten bijvoorbeeld zijn echt ideaal voor het afscheiden van een ruimte. Krijg je er een kindje bij en wil je een grote kamer in tweeën splitsen? Wil je een aparte kamer maken van de keuken of een hoekje voor het bureau? Dan is het gebruiken van gipsplaten echt een uitkomst. Het is zeer betaalbaar materiaal, makkelijk te monteren – zelfs voor een beginner – en is niet te zwaar op de vloer. Een stuk handiger dus dan uit wanhoop en gebrek aan kennis cement of hout te gebruiken. Ook het zagen ervan gaat lekker makkelijk – en toch isoleert het hartstikke goed!