Er komt een tijd dat je jezelf gaat afvragen wie je nu eigenlijk bent. Bij de een is het gewoon een momentje van beseffen wat je allemaal hebt bereikt en nog wilt bereiken. Voor een ander kan dat een zoektocht naar de stamboom worden. Het ligt er maar net aan hoe je leven in elkaar zit. Zo een moment in je leven kan alles op zijn kop zetten en dus is het belangrijk dat je het goed aanpakt. Door zomaar te beginnen raak je het overzicht erg snel kwijt en houd je geen tijd meer over voor ander (belangrijke) dingen. In deze blog vertellen wij jou hoe je het wél kunt aanpakken.

Een doel bepalen

Je weet al dat je graag met je familieleden in contact wilt komen. Dat kan een vader, broer, zus of misschien zelfs tante zijn. Logisch natuurlijk dat je ze wilt leren kennen, want ze zijn familie. Je moet alleen ook weten wat je er mee wilt. Misschien wil je gewoon weten wie het zijn, maar je kan ook naar een goede band toe werken. Voordat je met de hele reis begint, stel je dus een doel op. Puur en alleen om in stappen te kunnen werken. Zonder doel zal je snel als een kip zonder kop beslissingen nemen.

Zijn ze echt familie?

Met sociale media en dergelijke kun je gemiste familie vaak snel opsporen. Als je ze eenmaal hebt gevonden is het tijd voor een dna test. Na het ontvangen van de uitslag van een dna test weet je pas zeker of je familie bent. Probeer er dan ook voor te zorgen dat je er niet te snel vanuit gaat dat de test positief zal zijn. Het scheelt een hoop ellende en verdriet als je geen aannames doet zonder de uitslag. Zijn jouw vader, broer of zus gevonden en bevestigd door de dna test? Dan is het dé tijd om ze te leren kennen en een band op te bouwen (als dat het doel was).

Focus op je eigen leven

In welke periode van je leven de interesse naar je gemiste familie toeneemt, weet je natuurlijk niet. Het kan dus zijn dat dit je bezighoudt in een super drukke tijd. Verdeel daarom je aandacht goed, want het is zonde als andere dingen (op werk of school) er onder komen te lijden. Maak een duidelijke planning, zodat je weet wanneer je tijd hebt om je met de zoektocht bezig te houden en wanneer niet.