Online handel groeit in populariteit. Er zijn veel verschillende manieren om handel te bedrijven. Het bekendst blijft investeren in aandelen op beursgenoteerde bedrijven. Maar er zijn tal van alternatieve manieren waarop je kan handelen. Een voorbeeld daarvan is een gedecentraliseerde markt. Met de opkomst van cryptocurrency zijn decentrale markten steeds populairder geworden. Een ander voorbeeld van zo'n gedecentraliseerde markt is OTC trading.

OTC trading

Voor je aan de slag gaat wil je misschien eerst precies weten: wat zijn otc markets? OCT staat voor over-the-counter. Een OTC market is een gedecentraliseerde markt. Op deze markt wordt handel bedreven zonder tussenkomst va neen centrale beurs of broker, wat het geval is bij een forex. Je kunt handel bedrijven in grondstoffen, maar ook in aandelen, obligaties of valuta's.

Omdat er geen fysieke locatie is, kan er enkel elektronisch worden gehandeld. Niet iedereen is enthousiast over dealen op een OTC markt. Er zijn diverse voor- en nadelen op te merken op deze handelswijze. In dit artikel zet ik ze op een rijtje.

Flexibiliteit

Omdat er geen sprake is van een fysieke locatie, is de markt niet gebonden aan openingstijden. Het is 24/7 mogelijk het netwerk te betreden. Je kunt dus handelen wanneer het jou uitkomt, maar ook hoe het jou uitkomt. Omdat er minder regels zijn vast gesteld, kun je overeenkomsten die jij sluit aanpassen op jouw handelsdoelen. Je kunt transacties dus vormgeven zoals jij wil.

Ruimte voor kleine bedrijven

Een ander voordeel van OTC markten is dat er ook ruimte is voor kleine bedrijven die nog geen plek kunnen bemachtigen op een grote beurs. Op deze manier biedt een OTC markt kleine bedrijven de kans om flink te groeien en kapitaal te verkrijgen. Een OTC markt is dus de perfecte plek om kleinere en lokale start-ups te ondersteunen.

Regulering

Op een OTC market is er minder regelgeving ten opzichte van reguliere beurzen. Dat kan zowel voordelig als nadelig zijn. Een groot voordeel is eerder al besproken: je kunt de overeenkomst tweaken zoals jij wil. Aan de andere kant bestaat er het risico dat de tegenpartij zijn afspraak niet helemaal nakomt. Er is dan maar weinig wat je kunt doen.

Transparantie

De markten zijn immers minder transparant dan een handel via een centrale markt. Bedrijven die zich aansluiten hoeven ook minder informatie op te geven als beursgenoteerde bedrijven. Daardoor kunnen bedrijven het mooier maken dan het in werkelijkheid is en ten onrechte jouw vertrouwen krijgen. 

Als je gaat traden op een OTC markt, zorg dan dat je vertrouwen hebt in het bedrijf waar je in investeert en blijf altjd alert.