De kleinere en robuustere informatieopslagapparaten krijgen de grotere kans dat ze ons kunnen overleven. En is dat niet precies wat we willen? Voor de dingen die we doen en de dingen die we zeggen en creëren en voelen om verder dan ons te leven. Als alles zou blijven zoals het is met onze defecte harde schijven en flinterdunne cd’s zou alle informatie die we vandaag hebben, snel verslechteren. Maar wat als we een nieuwe manier bedenken om informatie te conceptualiseren.

Opslag in 5D

Wat als informatie niet zomaar in driedimensionale ruimte kon worden vastgelegd. Wat als computers zouden kunnen leren om informatie te lezen op basis van het buigen van licht binnen in glas.
Nou dat klinkt compleet onlogisch, tenzij je een onderzoeker bent aan de UK University of Southampton. Deze jongens verdienen alle prijzen vanwege hun enorme vermogen om een ​​extra dimensie van digitale informatie te bedenken. In 2013 hebben ze met succes een glazen schijf gemaakt die gegevens in vijf ruimtedimensies leest.

Een glazen schijf die informatie zo dicht opslaat dat deze drieduizend keer de informatie van een normale CD behoudt. En volgens de universiteit blijft het iets als dertien punt acht miljard jaar goed, dat is de leeftijd van het bekende universum en drie keer het tijdperk van de planeet Aarde zelf en overleeft het de zinderende hitte van duizend graden Celsius.

Nano grating

Hier is hoe deze wetenschappelijke zwarte magie werkt. Zie het als een normale CD. Een normale CD voor het dagelijkse huishouden bestaat uit een aantal regels in een cirkel. Elke regel heeft een hobbel en elke hobbel wordt gelezen door een laser als een een ja-op. Geen hobbel betekent nul niet uitgeschakeld. Deze twee dimensies aan en uit zijn binaire code. De taal van elke computer ooit en zijn meest elementaire glasdruppels verbrijzelen die bulten en stapelen ze in drie lagen om een ​​nanostructuur te maken die alleen lasers kunnen lezen. Het creëren van deze drie dimensies van X Y en Z maakt het opslaan van deze verbijsterende hoeveelheid gegevens zelfs mogelijk.

En ze noemen het ‘nano grating’. Ik denk dat het klinkt als een wapen in een Star Trek-filmpje. Ze plaatsten punten op nanoschaal zo precies dat ze in verschillende richtingen kunnen zitten, waardoor het licht volledig in verschillende richtingen en met verschillende intensiteiten wordt afgebogen. Sommige stippen laten een ton licht en andere stippen niet zo veel binnen. Met een speciale schijflezer die op weg is om een ​​commercieel levensvatbaar product te worden, gebruiken deze apparaten een krachtige microscoop en een polarisator om de gegevens te lezen van bommen die in verschillende mate zijn opgestapeld en licht doorlaten.

De technologie is op dit punt behoorlijk geperfectioneerd en omdat het glas een ongelooflijk stug materiaal is, kan het niet alleen digitaal coderen, maar de meeste schade overkomen die een cd of elke andere harde schijf die ooit heeft bestaan volledig kromtrekt.

Network-attached storage

Op dit moment, hoewel formaten, is deze technologie al hier, en naarmate hij ouder wordt zal het voor ons goedkoper en gemakkelijker worden. Het is altijd een uitdaging om mensen ertoe te brengen een nieuwe technologie te adopteren en dat maakt het uiteindelijk de aantrekkelijkere optie voor de toekomst van informatie. Mocht je nu iets beters willen dan een USB-stick of een externe harde schijf, dan kun je tegenwoordig ook een NAS (network-attached storage) aanschaffen, zoals bijvoorbeeld de Synology NAS. Dat is een gebruiksvriendelijke thuisserver, waarmee je op je thuis- of kantoornetwerk een of meerdere harde schrijven kunt aansluiten.