Wij mensen zijn echte verzamelaars. Al op een vroege leeftijd verzamelen we schelpjes van het strand of mooie stenen uit het grindpad voor de deur. Misschien dat daar later onze drang om te winkelen vandaan komt. Wie weet? Wat ik in ieder geval wel weet, is dat ik een hoop kleren ‘verzameld’ heb over de afgelopen jaren. En het verzamelen is nog niet afgelopen want ik doe iedere dag nieuwe ideeën op en hou ervan om op zoek te gaan, in een winkelcentrum thuis of in boetiekjes op vakantiebestemmingen. Maar ik heb simpelweg geen plek meer in mijn kast. Daarnaast weet ik dat er een hoop weg kan uit mijn kast, om plek te maken, omdat ik een hoop kleding niet meer draag. Nu kon ik me voorstellen dat meer mensen hier tegenaan lopen. Vandaar dat ik in deze blog uitleg hoe ik mijn kast uitruim.

Alles moet eruit

Mijn kast bestaat uit zes planken en ik werk alles uit per plank. Wanneer ik aan een plank begin, haal ik alles uit mijn kast. En ga ik langs ieder kledingstuk. Heb ik iets langer dan zes maanden niet gedragen? Dan kijk ik of het in goede staat is om te doneren of ik gooi het in de vuilniszak. Alles wat blijft, vouw ik weer netjes op zodat mijn kast er weer tiptop uitziet. Daarnaast maak je zo automatisch meer ruimte.

Even een lijstje maken

Als iedere plank geweest is en de ene zak kleding gedoneerd is en de andere weggebracht, kijk ik of er dingen zijn die ik echt gemist heb. Ik koop niet iedere maand nieuwe kleren en doe vaak heel lang met wat ik heb en probeer daar verschillende combinaties mee te maken. Maar soms is er iets echt kapot waarvan je het liefst wil dat het meteen vervangen wordt. Een zwarte broek is daar een goed voorbeeld van of een simpel wit T-shirt. Om die reden maak ik na het uit en weer inruimen altijd een lijstje met wat ik nodig heb.

Laat de pret beginnen…

Zelf shop ik het liefst online voor dingen die ik meteen nodig heb omdat ik daar de prijzen kan vergelijken en een goed overzicht heb. Ik wil niet voor een wit T-shirt drie winkels af moeten struinen. Op die manier weerhoud ik mezelf er ook van om dingen te kopen die ik niet nodig heb. Als ik dan een keer in het ‘echt’ ga winkelen, mag ik me wat meer uitleven. Ik heb nu weer de ruimte daarvoor!