De meeste mensen zijn niet erg dol op wespen, horzels en andere vliegende beestjes. Vooral als je ze tegenkomt rond of in huis, bij een picknick of barbecue. En waarom niet? Deze kleine beestjes kunnen behoorlijk tot last zijn met hun zeer pijnlijke steken.

Hier zijn echter enkele fascinerende dingen die u misschien niet weet over wespen. Misschien verandert het je perceptie van hen. Of misschien houd je toch liever afstand van ze. Hoe dan ook – kennis is macht.

Wist je dat…

Wespen zijn woeste roofdieren… die, geloof het of niet, een nuttig doel dienen. Ze jagen en eten bijna elke insectenplaag die gewassen schaadt. Wespen eten sprinkhanen, bladluizen, vliegen en zelfs andere bijen. Ze eten ook nectar, boomsap, fruit en zelfs menselijk voedsel…. Waardoor ze een onwelkome picknick crasher zijn.

Niet alle wespen leven in kolonies. Met ongeveer 30.000 verschillende soorten wespen kunnen ze behoorlijk divers zijn. Er zijn twee primaire subgroepen: sociale wespen en solitaire wespen. Zoals de naam al aangeeft, leven solitaire wespen alleen, de zogenaamde sphecidae familie.

De meeste wespen maken nesten van schors en hout … door op de pulp te kauwen om papiercellen te vormen. Andere wespen zullen modder gebruiken om buizen te bouwen als hun thuis.

Wespen kunnen meer dan eens steken. Ja, dat klopt. Wespen kunnen herhaaldelijk steken – keer op keer. Au, au, au! Dit komt omdat hun angel niet prikkelbaar is en er niet af zal komen, in tegenstelling tot een bij.

Wespen hebben een specifieke levenscyclus. Elke zomer worden er nieuwe koninginnen geboren die voor de winter zullen bunkeren in oud hout, een hol of in lege gebieden van structuren. Alle andere wespen zullen in de herfst sterven. De koninginnen beginnen in het voorjaar een nieuwe kolonie en kunnen in één zomer een kolonie van wel 50.000 wespen laten groeien. De wespenkoningin laat niet met zich sollen!

Wanneer zijn wespen een plaag?

Een wesp en andere stekende insecten zijn alleen een plaag zijn als ze je huis of tuin zijn binnengedrongen. Als je het gevoel hebt dat je tuin verboden terrein is vanwege wespen, dan is het tijd voor wespenbestrijding. Er bestaan professionele bedrijven die deskundig zijn en in staat om ongedierteproblemen onder controle te krijgen. Zo helpen ze je je tuin weer te gebruiken.

Kies voor een moderne aanpak van ongediertebestrijding met seizoensgebonden behandelingen, niet-chemische monitoring- en uitsluitingstechnieken. Zo houdt je je huis ongediertevrij terwijl je de blootstelling aan pesticiden beperkt. Zelf heb ik ervarnig met een wespennest verwijderen eindhoven, omdat ik allergisch ben voor de steken. Door professionals in te schakelen was het karwei binnen mum van tijd gepiept, zonder mezelf in gevaar te brengen.